Παραδοσιακά αρώματα σε μια άνυδρη άνοιξη

http://rethemnos.gr/paradosiaka-aromata-se-mia-anidri-anixi-o-psifiakos-diskos-mirovolia-tou-antoni-zacharaki/

Παραδοσιακά αρώματα σε μια άνυδρη άνοιξη (Ο δίσκος «Μυροβόλια» του Αντ. Ζαχαράκη)

Ζούμε, πέρα από κάθε αμφιβολία, την κορύφωση της οικονομικής κρίσης. Κάθε μέρα που περνά μοιάζει δυσκολότερη και πιο απρόβλεπτη από την προηγούμενη, στην έτσι κι αλλιώς γκρίζα πραγματικότητα που μας περιβάλει.

Ο βομβαρδισμός μας καθημερινά από αρνητικές ειδήσεις του ολέθρου και του χαμού, τα σύγχρονο πολεμικά ανακοινωθέντα στον χωρίς τέλος οικονομικό πόλεμο, μας αποσυντονίζει, μας αφαιρεί ζωτική ενέργεια, μας καθηλώνει, μας απομονώνει απ’ τους λοιπούς συνανθρώπους, μας καθιστά τελικά αυτιστικούς. Ίσως άλλες καλές εποχές, που τις αναπολούμε με νοσταλγία, την Μεγαλοβδομάδα να προετοιμαζόμαστε για ένα ευφρόσυνο Πάσχα, με τη θετική ενέργεια στο αποκορύφωμά της.

Κι όμως! Στην άνυδρη πνευματικά άνοιξη της οικονομικής-πολιτιστικής-ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το κουράγιο κόντρα στον καιρό και στις αντιξοότητες, να ελπίζουν, να ονειρεύονται, να δημιουργούν και να καταθέτουν το απόθεμα της ψυχής τους. Οι παραπάνω αναπνέουν τον αέρα μιας άλλης μυροβόλου άνοιξης, από τα ανθοστόλιστα λιβάδια της Παράδοσης και της πνευματικής ακμής!

Ένας τέτοιος τυχαίνει να είναι και ο φίλος μουσικός Αντώνης Ζαχαράκης, που επέλεξε τη φετινή άνοιξη για να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά «Μυροβόλια», ένα πανέμορφο ψηφιακό δίσκο αποκλειστικά και μόνο μουσικής (χωρίς στίχους), που συνάδει απόλυτα με την πασχαλιάτικη κορύφωση της άνοιξης μέσα από την εαρινή αύρα που αποπέμπει.

Ο ίδιος δεν έχει ανάγκη από ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι γνωστός στην πόλη μας απ’ την μεγάλη προσφορά του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του Ρεθύμνου, απ’ την Φιλαρμονική του Δήμου μας, απ’ τα θεατρικά δρώμενα. Η μουσική του έχει στολίσει πλήθος παραστάσεων, δίνοντάς τους την καθοριστική ώθηση της επιτυχίας. Η πασίγνωστη «υπόγα» του έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει πλήθος καλλιτεχνικών σχημάτων και έχει αναδείξει τη δουλειά τους. Αλλά κυρίως η μουσική του παρακαταθήκη, που χρόνια τώρα αποτυπώνεται σε ψηφιακούς δίσκους και διαδικτυακά μέσα, του έχει χαρίσει μια θέση στην καρδιά μας.

Ο νέος του ψηφιακός δίσκος «Μυροβόλια», είναι η καλύτερη απόδειξη για του λόγου το αληθές. Δέκα πανέμορφα μουσικά ακούσματα με ονόματα βοτάνων, μυρωδικών και μπαχαρικών. Δέκα παραδοσιακά νοσταλγικά κομμάτια που παίρνουν τον ακροατή και τον ταξιδεύουν σε καιρούς αλλοτινούς και αγαπητερούς. Δέκα ζευγάρια φτερών για το όνειρο που ετοιμάζεται να πετάξει ως τ’ αστέρια! Θυμάρι, Μοσχοκάρυδο, Βασιλικός, Δίκταμος, Κανέλα, Γλυκάνισο, Δεντρολίβανο, Μπαλσάμικο, Μέντα, Μπαχάρι!

Δυνατές μυρωδιές! Δυνατά ακούσματα! Δυνατές συγκινήσεις! Ταξίδι στο χρόνο. Αναφορά στο παρελθόν, σταθμός στο σήμερα, προοπτική για το μέλλον. Τρία από τα βότανα αυτά έχουν ήδη σκορπίσει τις ευωδίες τους. Ο «Βασιλικός» και η «Μέντα» στην πανέμορφη παράσταση του «Θεατρικού Περίπλου» «Το αμάρτημα της μητρός μου». Το «Μπαχάρι» στην έκθεση φωτογραφίας του Στέλιου Κουνδουράκη.

Ένα μεγάλο πλήθος ντόπιων και όχι μόνο καλλιτεχνών συνεπικουρεί τον Αντώνη στη συλλογή των αρωμάτων του από τον κήπο της τέχνης. Μας προκαλεί δε θετική έκπληξη το γεγονός της συνεργασίας τόσων ατόμων στην αυτιστική εποχή μας. Στο μουσικό κομμάτι συμμετέχουν οι Κ. Βερνιδάκης, Α. Έξαρχος, Η. Κατσαβίδης, Ε. και Ν. Κωστάκης, Μ. Νικηφόρος, Τ. Σαββάκης, Γ. Σισσάκης, Δ. και Μ. Σπυριδάκης, Βαγγ. Παπαδάκης και Βασ. Παπαδάκης. Τις φωτογραφίες του εξωφύλλου τράβηξε ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος ενώ το επιμελήθηκε ο Θανάσης Παπαθανασίου.

Δεν μένει από το να συγχαρούμε όλο αυτό το σύνολο των ανθρώπων που συνεργάστηκαν γι’ αυτόν τον υπέροχο ψηφιακό δίσκο. Αξίζει τον κόπο να τους αγκαλιάσουμε και να ενισχύσουμε στην προσπάθειά τους αυτή. Να γίνουμε κοινωνοί και κάτοχοι αυτής της υπέροχης μουσικής! Σε μια εποχή που η παρακμή και η υποκουλτούρα κυριαρχεί με δείγματα χειρίστου είδους, είναι κρίμα να μην στηρίζονται παρόμοιες προσπάθειες. Αν μη τι άλλο δίνουν και στους καλλιτέχνες που τις παράγουν την απαραίτητη ζωτική ανάσα της συνέχειας!

Γιώργης Καλογεράκης
Συγγραφέας
Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής