Λευκό πανί – culturenow.gr

Το νέο τραγούδι του γνωστού ερμηνευτή και λυράρη Βασίλη Σκουλά ήρθε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να πει αλήθειες  που όλοι μας λέμε,  είτε φωναχτά είτε μέσα μας.Οι στίχοι είναι του Διαμαντή Κορτέση και η μουσική του Αντώνη Ζαχαράκη  που έκανε και την ενορχήστρωση. Συμμετέχουν ακόμα ο Μιχάλης Νικηφόρος και το φωνητικό σχήμα Φωνές του Νότου.

Λευκό πανί

Αφήνεις τους προστάτες σου, τ’ αύριο να σου κλέψουν,

κι’ ακροβατείς ανάμεσα, στο χθες και το παρόν σου.

Το μερτικό που σου΄ ταξαν, πίσω θα στο γυρέψουν,

πάλεψε Νεοέλληνα, φτιάξε το ριζικό σου.

 

Λευκό πανί, δίχως σταυρό

η γαλανόλευκή σου,

στάλα αντίστασης θα βρω

αν ψάξω στην ψυχή σου;

 

Σκύψε και δες τα λάθη σου, στα μάθια των παιδιών σου,

κι’ αναλογίσου μια φορά, το μέλλον που τα δένεις.

Είναι βαρύ το τίμημα, μικρό το θυμικό σου,

βάλε φωθιά και κάψε την, τη στράτα που διαβαίνεις.

 

Λίγα λόγια από τον συνθέτη:

“Πάντα ψάχνω ερεθίσματα από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, κοντά μας ή και πιο μακριά για να γράψω. Το “Λευκό πανί” γράφτηκε πάνω σε στίχους του Διαμαντή Κορτέση το χειμώνα που μας πέρασε. Και αυτός (όπως και εγώ) δεν αγαπάει το “να φαίνεται” και προτιμάει να παρακολουθεί από μακριά, αλλά επιβάλλεται να τον ευχαριστήσω για όλα αυτά που γράφει και μου χαρίζει.

Όταν και όσοι το ακούγανε από demo κιόλας, όλοι μου έλεγαν ότι το τραγούδι “φωνάζει” Βασίλης Σκουλάς!  Δεν θα μπορούσα να το ονειρευτώ αλλιώς… Ναι ωραία είναι η μουσική, ναι ωραίοι οι στίχοι και μιλάνε στην καρδιά του κάθε Έλληνα, αλλά αν δεν ήταν ο Βασίλης Σκουλάς θα ήταν άλλο τραγούδι!Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Βασίλη Σκουλά γιατί με εμπιστεύτηκε και κυριολεκτικά απογείωσε το τραγούδι.

Ακόμα ευχαριστώ τον Μιχάλη Νικηφόρο για την υπέροχη λύρα και την φωνή του, όπως και όλα τα παιδιά από τις Φωνές του Νότου. Τον Αργύρη Έξαρχο για τις κιθάρες, τον Αντώνη Ντακάκη για το μπάσο και τον Τάκη Αργυρίου για τη μίξη του ήχου. Γιατί χωρίς όλους αυτούς τους ανθρώπους, δεν θα μπορούσα ποτέ να επικοινωνήσω αυτό που θέλω, έτσι όπως πρέπει”.

 

Μουσική : Αντώνης Ζαχαράκης

Στίχοι : Διαμαντής Κορτέσης

Τραγούδι : Βασίλης Σκουλάς

Φωνητικά : Μιχάλης Νικηφόρος – Φωνές του Νότου

Λύρα : Μιχάλης Νικηφόρος

Κιθάρες : Αργύρης Έξαρχος

Μπάσο : Αντώνης Ντακάκης

Ενορχήστρωση-Τύμπανα-Κρουστά : Αντώνης Ζαχαράκης

Μίξη ήχου : Τάκης Αργυρίου Studio 111

Φωτογραφία: Μανόλης Δενδάκης

www.culturenow.gr